7 ianuarie 2015

Mai e destul pînă departe

Știu sau cred? Trebuie să cred ca să pot ști ceva? Pot avea acces la adevăr doar cu ajutorul științei, fără a mai avea nevoie de a crede în ceva? Pot ști și crede în același timp? Pentru a ști pot ignora ceea ce cred? Ceea ce știu poate fi adevărat și în același timp în contradicție cu ceea ce cred? Știu că cred? Cred că știu? Cum le definim, cum le separăm dpdv logic de ce am avea nevoie de ambele? Oare nu cumva adevărul accesibil științei e suficient pentru a cunoaște adevărul? Ar putea exista adevăruri mai mari, inaccesibile acesteia? Dacă nu există astfel de adevăruri de ce am mai avea nevoie de credință dacă putem cunoaște TOT adevărul doar cu ajutorul științei?

Multe întrebări dar esențiale! E musai să răspundem la ele dacă vrem să fim mai buni decît suntem acum, după ce am făcut primul pas acceptînd faptul că nu știm nimic și că pentru a face progrese în cunoașterea lumii nu trebuie să schimbăm lumea ci pe noi înșine pentru a fi mai buni

Ar fi al doilea pas. Pas ușor de făcut chiar dacă întrebările sunt multe pentru că nu mai trebuie să ne urcăm pe cruce!

Titlul ar putea fi « știu sau cred » și deja am făcut mici progrese. Termenul de livrare? Nedeterminat ! De ce? Pentru că mai e destul pînă departe!

Niciun comentariu: